Tammikuu alkoi täällä Helsingissäkin ihanan talvisena. Vaikka monet meistä nauttivat täysin rinnoin lumen tuomasta valosta ja perinteisestä talvifiiliksestä, saattavat yhtäkkiä viilenneet säät tuoda yllättäviä haasteita etenkin meille kaupunkiolosuhteisiin tottuneille pukeutujille. Tästä inspiroituneena päätinkin pohtia helppoja ja yksinkertaisia vinkkejä siihen, kuinka pukeutua lämpimästi pakkasella ja lumituiskussa – ja näyttää silti tyylikkäältä!
Kuinka pukeutua lämpimästi pakkassäillä – 3 helppoa vinkkiä!
-
Kerrosta, kerrosta, kerrosta
Yksi tärkeimmistä seikoista talvipukeutumisessa on kerrospukeutuminen. Harvoilta meistä löytyy enää nykyisin paksuja untuvatakkeja tai muita muhkeita ulkoiluvaatteita, mutta kepeämmilläkin kamppeilla pärjää, kunhan päällensä vetää tarpeeksi monta kerrosta!
Tästä syystä talvivaatteissa on hyvä suosia hieman väljempiä malleja ja suurempia kokoja, jotta alle saa lisättyä villapooloja, neulemekkoja tai tarvittaessa vaikka ohuen toppatakin. Myös farkut kannattaa talvella valita astetta rennompana, niin alle voi helposti vetäistä lämpimät villasukkikset tai ohuet merinolegginssit!
Kerrospukeutuminen on myös sekä ekonominen että ekologinen tapa pukeutua lämpimästi, koska uusia hankintoja ei juurikaan tarvita. Vaatekaapista voi valita pari erikokoista ja -paksuista neuletta ja lämpimät villasukkiset, ja kerrostaa kaikki samaan asuun. Helppoa, eikö?
-
Valitse lämpimiä materiaaleja
Toinen talvipukeutumisen kulmakivistä on tietenkin lämpimät, talvisäihin sopivat materiaalit. Villa on näistä ehdoton ykkönen: se lämmittää kylmällä, ja hengittää sisätiloissa. Omia suosikkejani ovat etenkin pehmeä kashmir sekä ohutkuituinen merino, sillä ne ovat tavallista lampaanvillaa huomattavasti hellempiä herkälle iholle.
Villavaatteita valitessa kannattaa olla tarkkana, sillä myynnissä on jos jonkinlaista sekoitetta. Siksi kaupoilla onkin hyvä tarkistaa, että villaa on vaatteessa suurin osa, ja tekokuitujen osuus jää pieneksi. Silloin tekokuitu vahvistaa villaa, muttei heikennä sen lämmittäviä ominaisuuksia. Ja muistathan: neuleen nyppyyntyminen ei ole huono merkki! Se on villan normaali ominaisuus, ja nypyt saa helposti pois oikeilla välineillä.
Koska villa on eläinperäinen materiaali, kannattaa myös vastuullisuuskysymykset pitää neuleostoksilla mielessä. Itse yritän suosia läpinäkyviä kotimaisia yrityksiä, jotka kertovat avoimesti sivuillaan, millaisista oloista tuotteissa käytetyt materiaalit ovat peräisin. Lisäksi suosittelen tutustumaan vintagevalikoimiin – oman vaatekaappini lämpimin villakangastakki on vintagelöytö Bulevardin UFFilta!
-
Panosta asusteisiin
Sitten kun lämpimän talvipukeutumisen perusteet alkavat olla kunnossa, on aika kääntää pää talvisiin asusteisiin! Oma ykkössuosikkini on maksikokoinen villahuivi, jota ilman minua ei nähdä syyskuusta huhtikuuhun (ja joskus pidemmällekin). Monikäyttöinen jättihuivi toimii ponchona, kaulaliinana ja tarvittaessa vaikka vilttinäkin, ja sillä on helppo suojata niin kaula kuin koko pääkin pakkasen yllättäessä.
Toinen talven must-asuste on tietenkin kunnolliset talvikengät. Käytännöllisiä talvikenkiä etsiessä kannattaa kiinnittää huomiota etenkin jalkineiden pohjaan: paksu pohja nimittäin suojaa varpaita kylmyydeltä ja vahvat urat auttavat pitämään pystyssä liukkaillakin keleillä. Talvikenkiä valitessa kannattaa myös suosia hieman väljempää kokoa, jotta alle mahtuu tarvittaessa myös villasukka tai lämmittävä pohjallinen.
Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä lämpimien talviasusteiden listalla on muhkea villapipo, josta on tullut ilahduttavan käytännöllinen talvitrendi Samujin Chunky Beanie -pipojen myötä! Paksuja muhkupipoja on viime vuosina löytynyt lukuisten kotimaisten merkkien valikoimista – ja mikä parasta, sellainen on myös helppo ja nopea neuloa itse. Kokematon kutoja voi aloittaa vaikka tästä Myssyfarmin DIY-paketista!
Toivottavasti nämä vinkit auttavat pysymään lämpiminä pahimpien pakkasten yli!
Kollaasin kuvat: Valkoinen villapaita, Samuji; muhkea pipo, Myssyfarmi; beige teddytakki, R-Collection; neulemekko, Pura Finland; mutsifarkut, Nudie Jeans / Nudge; mustat nilkkurit, Terhi Pölkki; beige jättihuivi, Alpa.