Kuukauden klassikko: merellinen raitapaita

Posted on

Merellisen kesätyylin kruunaamaton kuningas on ehdottomasti ikityylikäs raitapaita. Klassinen valkopohjainen raitapaita raikastaa välittömästi asun kuin asun, ja se vie helteisessä kaupungissakin ajatukset lomapäivään kimmeltävän meren äärelle. 

raitapaita

Tarujen ja legendojen mukaan marinière- tai Breton-paidaksi kutsuttu vaatekappale oli alunperin ranskalaisten merimiesten ja kalastajien univormu. Suosittu fashion piece siitä tuli kenenkäs muunkaan kuin itse Coco Chanelin ansiosta – sisämaassa kasvanut Chanel kun ihastui kalastajien minimalistisen tyylikkäisiin paitoihin Atlannin rannikolla lomaillessaan. Miesten vaatteista, ja etenkin niiden helppoudesta ja käytännöllisyydestä, vakuuttunut Chanel ottikin merimiespaidan osaksi omaa 1920–30-luvun tyyliään. Pian hän alkoi myös myydä paitoja muille moderneille ja muotitietoisille naisille.

Kuten yleensä, Chanelin muotivaisto osui oikeaan: raitapaita on mitä helpoin, käytännöllisin ja tyylikkäin vaatekappale niin lomaan kuin arkeenkin. Paidoista löytyy sekä pitkä- että lyhythihaisia versioita, jotka on helppo yhdistää niin farkkujen, sortsien tai hameiden – sekä Chanelin tapaan ubertyylikkäiden leveälahkeisten housujen kanssa. Juuri tästä tunnistaa todellisen klassikon: se toimii aina ja kaiken kanssa!

Kollaasin paidat: Marimekko, Arket, Filippa K, Cos.

Tutustu myös toiseen ajattomaan klassikkoon, valkoiseen kauluspaitaan, tai kurkkaa lisää merellistä tyyliä!