Circular Monday ja kietotalouden ilosanoma

Posted on

Tällä viikolla vietetään Amerikasta Suomeen rantautunutta kulutusjuhlaa, Black Fridayta, jonka vietto on viimeisten vuosien aikana alkanut vallata yhden päivän sijasta koko viikon. Ostoshysterian vastapainoksi on onneksi kehitetty myös kestävämpiä vaihtoehtoja, joista yksi on Ruotsista alkunsa saanut Circular Monday (entinen White Monday). Kuten nimestä voi arvata, Circular Mondayn tarkoitus ei ole saada ihmisiä lopettamaan kuluttamista, vaan siirtymään kertakäyttökulutuksesta kohti kestävämpää kiertotaloutta.

Mita on kiertotalous?

Mitä on kiertotalous?

Mutta mitä tämä kiertotalous tarkoittaa – ja mitä juuri minä voin tehdä sen hyväksi? Tiivistäen sanottuna kiertotalous perustuu lineaarisen kuluttamisen ja omistamisen sijaan erilaisiin palveluihin: vuokraamiseen, korjaamiseen ja kierrättämiseen. Tarkoituksena on minimoida käytettävät resurssit ja tuotannosta ja kuluttamisesta syntyvä jäte, sekä maksimoida tuotteiden ja materiaalien kierto. Toisin sanoen saada jo olemassa olevat tuotteet pysymään kierrossa mahdollisimman pitkään – mieluiten ikuisesti!

Jokainen meistä voi tehdä oman osansa kiertotalouden eteen harkitsemalla ostopäätöksiään niin Circular Mondayna, Black Fridayna kuin muinakin vuoden päivinä. Pikamuodin ja heräteostosten sijasta kannattaakin etsiä vaatteita, elektroniikkaa ja kodintuotteita käytettynä, sekä panostaa laadukkaisiin, ajattomiin ja monikäyttöisiin tuotteisiin, joista riittää iloa pitkään. Lisäksi on tärkeää opetella huoltamaan ja korjaamaan omaisuuttaan, ja kierrättämään viisaasti kun jotain ei enää tarvitse. Kannattaa myös pohtia, tarvitseeko kaikkea omistaa: voisinko kenties lainata tai vuokrata ne asiat, joita tarvitsen vain harvoin?

Koska kiertotalous on monille vielä uudehko asia, ajattelin koota avuksi listan kiinnostavista vaihtoehdoista sen toteuttamiseen. Toivottavasti siitä on apua matkalla kohti kestävämpää kuluttamista!

Vuokraa

Jakamistalous on päivän sana, ja kiinnostavia uusia vaatevuokraamoita putkahteleekin kuin sieniä sateella. Lisäksi monilla Suomi-muodin suosikkibrändeistä on omat vuokrauspalvelunsa, joista voi lainata vaatteita niin arkeen kuin erikoistilaisuuksiin. Vuokraaminen on myös loistava tapa testata erilaisia tyylejä ja uusia juttuja: virhevalinnat eivät ole niin vakavia, kun tuote palautetaan kiertoon joka tapauksessa!

Tutustu esimerkiksi näihin vuokraamoihin:

The Ateljé: Uusi luksusmuodin vuokraamo Helsingin Punavuoressa. Valikoimista löytyy kansainvälistä huippumuotia sekä Suomi-designin suurimpia nimiä. Tuotekohtainen hinnoittelu ja vaihtoehtoisia vuokra-aikoja. Toimii myös netissä!

theatelje.com

Vaatepuu: Vaatevuokraamojen ketju, joka toimii Helsingissä, Turussa, Tampereella, Jyväskylässä ja Järvenpäässä! Valikoimissa pääosin kotimaisia merkkejä, kuten Uhana Designia, Aarre Labelia sekä Marimekkoa. Saatavilla sekä puolen vuoden jäsenyyksiä että kertalainoja!

vaatepuu.fi

Uhana Dreams: Uhana Design lanseerasi tänä vuonna myös oman vuokrauspalvelunsa. Valikoimissa on sekä nykyisen että menneiden mallistojen ihanuuksia, sekä muutama erikoistuote, jotka ovat ainoastaan saatavilla Dreams-vuokraamosta. Hinnoittelu on tuotekohtainen ja palvelu toimii sekä netissä että Tampereen myymälässä!

uhanadreams.com

Samuji Archive: Samujin oma, alkuvuodesta lanseerattu vuokrauspalvelu. Vuokrattavissa Samujin suosikkivaatteita ja -asusteita menneistä sekä uusista mallistoista. Hinnoittelu on tuotekohtainen ja vuokraamo toimii Samujin myymälässä Helsingissä.

Psst! Vuokrauspalvelun lisäksi Samujilla myydään myös merkin second hand -ihanuuksia!

samuji.com

Osta käytettyä

Tämä on varmasti monelle jo tuttu kiertotalouden vaihtoehto, mutta listaan tänne kuitenkin muutamia tämän hetken kiinnostavimpia second hand- ja vintage-kauppoja sekä omia lemppareita – hyviä kirppisvinkkejä kun ei koskaan voi olla liikaa!

Vestiaire Collective: Netissä toimiva Vestiaire Collective on kansainvälisen second hand -muodin aarreaitta. Valikoimissa on niin himotuimpia luksusmerkkejä kuin edullisempiakin brändejä. Myynti tapahtuu pääosin yksityishenkilöiden välillä, mutta Vestiaire hoitaa rahaliikenteen sekä myytävän tuotteen kunnon ja aitouden tarkastuksen.

vestiairecollective.com

Emmy: Kotimainen vastine valtavalle nettikirppikselle. Loputtomat valikoimat täynnä tämän hetken suosikkimerkkejä – jos täältä ei jotain löydy, niin sitä ei tarvitse! Myynti toimii keskitetysti Emmyn operoimana niin kuin missä tahansa nettikaupassa.

store.emmy.fi

Zadaa: Innovatiivinen kirppisappi, jossa vaatteiden myynti ja ostaminen käy yksityisihmisten välillä. Kuka tahansa voi luoda käyttäjätilin ja laittaa tarpeettomat vaatteensa helposti myyntiin. Rahaliikenne kulkee Zadaan takaamana, paketit Matkahuollon kautta.

zadaa.co

Curated Second Hand: Uusi laadukkaiden ja ajanmukaisten second hand sekä vintage-vaatteiden nettiputiikki. Uusia vaatteita tulee myyntiin viikottain, ja kuvat ovat erityisen houkuttelevia!

curatedsecondhand.com

Niin Mua: Porvoolainen Niin Mua on vintageystävän taivas. Valikoimat ovat täynnä upeita ja persoonaallisia vaatteita menneiltä vuosikymmeniltä. Myynti toimii sekä netissä, Porvoon myymälässä että Instagramissa!

niinmua.com

Arela For Good: Luksusneuleita valmistava Arela panostaa kiertotalouteen, ja heiltä löytyy korjauspalvelun lisäksi myös second hand -palvelu. Käytetyt vaatteet otetaan takaisin, huolletaan ja myydään eteenpäin uusille omistajille. Second hand -tuotteet ovat myynnissä sekä netissä että merkin myymälässä Helsingissä!

arelastudio.com

Suosi kierrätysmateriaaleja

Jos joskus haluaa ostaa jotain ihan uutta, kannattaa kiertotalouden hengessä suosia kierrätys- tai ylijäämämateriaaleista valmistettuja tuotteita. Näitäkin löytyy nykyisin yllättävän paljon!

Tsekkaa ainakin nämä brändit:

Tauko Design: Upeita, ajattomia vaatteita uusiokäytetyistä materiaaleista. Kankaat tulevat pääosin käytetyistä hotelli-, ravintola- ja terveydenhuollon tekstiileistä, jotka värjätään, leikataan ja ommellaan vaatteiksi.

taukodesign.com

Lovia: Laadukkaita designer-laukkuja materiaaleista, jotka muuten päätyisivät roskikseen. Merkin käyttämät nahat tulevat huonekaluteollisuuden, kannanhoitometsästyksen sekä ruokateollisuuden ylijäämämateriaaleista, ja laukkumallit on suunniteltu niin, että myös mahdollisimman pienet nahkapalat saadaan hyödynnettyä.

loviacollection.com

Pure Waste: Pure Waste valmistaa simppeleitä arkivaatteita tekstiiliteollisuuden leikkuujätteestä. Leikkuujäte lajitellaan, prosessoidaan ja valmistetaan uudeksi kankaaksi, joka koostuu 100% kierrätetyistä kuiduista.

purewaste.com

Globe Hope: Globe Hope valmistaa vaatteita ja asusteita kierrätetyistä materiaaleista. Materiaaleja saadaan muun muassa vanhoista työvaatteista, purjeista ja armeijan tekstiileistä, sekä vaateteollisuuden ylijäämästä ja leikkuujätteestä. Uusi vaatemallisto koostuu 100% kierrätetyistä materiaaleista, jossa on käytetty kierrätyspuuvillaa sekä muovijätteestä saatavaa polyesteriä.

globehope.fi

Weecos: Vastuullisen muodin kauppapaikka Weecosista voi etsiä omiin arvoihin sopivia vaatteita ja asusteita erilaisten vastuullisuusleimojen avulla. Leimoissa on myös ”kierrätetty raaka-aine” ja ”teollisuuden ylijäämä” -vaihtoehdot, joiden takaa löytyy lukuisia kierrätys- ja ylijäämämateriaaleista valmistettuja vaatteita eri merkeiltä.

weecos.com

Lue lisää Black Fridayn vaihtoehtokampanjoista täältä!

Kuvat: Circular Monday