Pikkumusta on juhlakauden ehdoton luottovaate

Posted on

Loppuvuoden ehdoton klassikkotuote on ikityylikäs pikkumusta, joka pelastaa asukriisit niin pikkujouluissa, itsenäisyyspäivänä kuin uudenvuodenjuhlissakin. Klassinen pikkumusta kun on juhlakauden moniottelija, joka taipuu erilaisten asusteiden avulla aina smart casualista fiiniin cocktail-tilaisuuteen.

Muotilegendojen mukaan pikkumusta – kuten moni muukin muotiklassikko – on kenenkäs muunkaan kuin itse Coco Chanelin lanseeraama. Tämä ikonisen statuksen saanut mekko esiteltiin ensimmäisen kerran Ranskan Voguessa vuonna 1926, ja siitä on heti alusta alkaen tehty erilaisia, sekä päivä- että iltakäyttöön sopivia versioita. Jopa kaikkein juhlallisimmat, täysin paljetein koristellut 1920-luvun pikkumustat olivat estetiikaltaan koruttomia, ja ne loivat balanssia oman aikansa muodollisen sekä spontaanimman ja vapaamuotoisemman pukeutumisen välille.

Pikkumusta

Chanelin pikkumustassa on muodintutkimuksessa nähty viitteitä luostarillisesta askeettisuudesta, jossa prioriteettina on vaatteen toimivuus. Alkuperäinen pikkumusta poikkeaakin melko radikaalisti siitä mielikuvasta, joka meillä nykyisin on kyseisestä vaatekappaleesta. Ensimmäiset pikkumustat saattoivat olla pieniä omalle ajalleen, mutta 2000-luvun näkökulmasta ne tuntuvat melko peittäviltä sekä konservatiivisilta. Yksi kuitenkin pysyy: nimittäin vaatteen toimivuus. Ja musta väri, tietenkin.

Coco Chanel on jäänyt historiankirjoihin yhtenä ensimmäisistä muotisuunnittelijoista, jotka pyrkivät vapauttamaan naisen kehon liikkumaan ja toimimaan. Ei siis ole ihme, että juuri hänet on nimetty helpon ja monikäyttöisen pikkumustan luojaksi. Vaikka pikkumustan status on hieman muuttunut – 1920-luvulla se nähtiin suhteellisen vaatimattomana mekkovalintana kun taas nykyisin pikkumusta on monen vaatekaapin juhlavin yksilö – on se edelleen kaikessa yksinkertaisuudessaan lukuisiin eri tyylisiin tilaisuuksiin taipuva luottovaate.

Kuinka asustaa pikkumusta?

Pikkumusta onkin varmistanut paikkansa juhlakauden klassikkona juuri helppoutensa, monipuolisuutensa  ja toimivuutensa ansiosta.Yksinkertainen pikkumusta toimii niin nilkkureiden ja neuletakin kanssa toimistossa kuin juhlakenkien ja upean jakun kera vaikkapa oopperan ensi-illassa (ainakin Suomessa). Simppeli mekko on helppo asustaa lukuisilla eri tavoilla, jolloin voit huoletta turvautua samaan mekkoon vaikka kaikissa loppuvuoden juhlallisuuksissa. Laukun ja kenkien lisäksi voit helposti muuttaa asun ilmettä esimerkiksi näyttävien korujen ja juhlavien kampausten tai meikin avulla.

Tämän hetken oma pikkumustasuosikkini on Marimekon pitkähihainen viskoosikreppimekko, jonka ostin pari vuotta sitten merkin ystävämyynnistä. Väljällä ja suhteellisen peittävällä mallillaan se muistuttaa hieman 1920-luvun alkuperäisiä pikkumustia, ja sitä voi käyttää sekä vyöllä että ilman, mikä tekee mekosta entistä moni-ilmeisemmän. Se on palvellut minua loistavasti aina hautajaisista synttärijuhliin, ja tänä jouluna ajattelin kokeilla sitä trendikkäiden hiuskorujen sekä tämän upean lettikampauksen kaverina. Myös uutenavuotena ajattelin juhlia mekko päälläni 20-luvun hengessä (welcome, 2020!): pitkien helminauhojen heiluessa ja charlestonin soidessa! Kuka tarvitsee monta juhlamekkoa, kun yksi taipuu näin moneen?

Mihin vaatteeseen sinä luotat loppuvuoden juhlissa?