Vastuullisempi villapaita – 5 kotimaista vaihtoehtoa

Posted on

Talviset säät jatkuvat, joten päätin pakkastyylipostauksen jatkoksi koota vielä kollaasiin vastuullisten suomalaisbrändien ihanimmista villapaidoista. Villapaidat ja neuleet ovat ainakin itselleni yksi syys- ja talvityylin kulmakivistä, sillä silloin kun ulkona on kylmää ja pimeää, kaipaa päällensä jotain lämmintä ja pehmeää.  

vastuullinen villapaita on parempi valinta ympäristölle ja ihmisoikeuksille

Luotan villavaatteisiin talvikaudella simppelistä syystä: ne lämmittävät kylmällä mutta hengittävät ja tuntuvat mukavilta myös sisätiloissa. Itse suosin villapaidoissa etenkin pehmeää kashmiria, ohutta merinovillaa ja alpakkaa, sillä ne eivät karkeamman villan tavoin ärsytä arkaa ihoa. Muutoin kannattaa tietenkin metsästää luomua sekä kotimaista suomenlampaan villaa, jota toivottavasti hyödynnetään jatkossa yhä enemmän!

Kuten jo viime postauksessa totesinkin, villavaatteita valitessa kannattaa olla tarkkana villan tyypin lisäksi myös materiaalin sekoitussuhteen kanssa. Villapaitakaupoilla on nimittäin hyvä tarkistaa, että villaa on vaatteessa suurin osa, jotteivat tekokuidut heikennä villan hyviä ominaisuuksia. Joskus tuotteita saatetaan nimittäin mainostaa villaisina, vaikka todellisuudessa villaa olisikin vaatteesta vain minimaalisen pieni osa. 

Millainen on vastuullinen villapaita?

Koska villa on eläinperäinen materiaali, kannattaa myös vastuullisuuskysymykset pitää villapaitaostoksilla mielessä. Villa on kestävä ja laadukas materiaali, joka voi hyvin hoidettuna kestää käytössä pienen ikuisuuden, mutta sen tuotanto ei aina ole kovin ympäristö- tai eläinystävällistä. Itse yritän suosia pieniä, läpinäkyviä ja mielellään kotimaisia yrityksiä, jotka panostavat vastuullisuuteen, ja kertovat mahdollisimman tarkasti mistä käytetyt materiaalit ovat peräisin. Tästäkään huolimatta villan alkuperän jäljittäminen ei välttämättä ole kuluttajalle helppoa, mutta kannattaa tarkistaa ainakin se, ettei lampaita ole mulesing-käsitelty ja materiaalin alkuperästä löytyy edes jotain tietoa.

Vaikka villan kasvattaminen – kuten mikä tahansa eläintenkasvatus – vie paljon resursseja, on villa onneksi käytössä suhteellisen ekologinen materiaali. Laadukas villa kestää nimittäin hyvin käyttöä eikä vaadi paljoa pesua, vaan se on helppo freesata tuulettamalla, höyryttämällä tai pakastamalla. Mahdolliset tahrat voi poistaa paikallisesti esimerkiksi Marseille- tai sappisaippualla, eikä koko villapaitaa kannata heittää pesuun pienten tahrojen takia. Nypyistä ja takuista puolestaan pääsee helposti eroon kashmirkamman tai vaateharjan avulla, eli niiden ilmestymistä ei tarvitse säikähtää!

Mutta onko vastuullinen villapaita ylipäätään mahdollinen yhtälö? Mikään ei ole mustavalkoista, mutta onneksi on olemassa eettisempiä ja ekologisempia vaihtoehtoja. Ylipäätään villavaatteiden (kuten kaikkien muidenkin) suhteen kannattaa pitää mielessä simppeli sääntö: osta tarpeeseen, suosi laatua ja pidä hyvää huolta. Villatuotannon epäkohdat ja ympäristövaikutukset on hyvä tiedostaa, ja suosia esimerkiksi Uhana Designin ja Alpan kaltaisia merkkejä, jotka ovat avoimia toiminnassaan ja panostavat vastuullisuuteen. Ostopäätöstä tehdessä on myös hyvä miettiä, tuleeko vaatetta käyttämään ja siitä huolehtimaan myös vaikkapa viiden vuoden päästä. 

Jos tulee, se on hyvin harkittu ostos!

 

Kollaasin vastuullisemmat villapaidat: beige kashmirneuletakki, Kaiko Clothing; vaaleanpunainen merinovillapaita, Uhana Design; beige kashmirneule, Arela Studio; ruskea mohairneule, Voglia; viininpunainen alpakanvillaneule, Alpa.