Vastuulliset kotimaiset uimapuvut ovat tällä hetkellä joka toisen suomalaisen ostoslistalla – ja tämä on hienoa! Koska meillä on Suomessa lukuisia kiinnostavia vastuullisia uimapukumerkkejä, päätin koota niistä pienen listauksen. Kannattaa siis ehdottomasti tutustua näiden brändien uimapukuvalikoimiin uusia bikinejä tai uikkareita metsästäessä!
Kotimaisuuden lisäksi yksi isoimmista uimapukutrendeistä tällä hetkellä on kierrätysmateriaalien käyttö. Myös kaikki tämän listan brändit valmistavat uimapukunsa pitkälti econylista, eli kierrätetystä nylonista. Econyl valmistetaan maailman meristä kerätystä muovijätteestä, eli sen lisäksi, että materiaali saadaan luotua ilman uusien resurssien käyttöä, auttaa muoviroskan hyödyntäminen myös puhdistamaan meriä niihin kertyneestä muoviroskasta. Total win-win!
Psst: Mikäli kaipaat myös vastuullisia ranta-asusteita, kurkkaa tämä postaus!
Vastuulliset kotimaiset uimapuvut:
Lilja the Label
Lilja the Label on turkulainen vastuullisia uimapukuja valmistava merkki, joka perustettiin vuonna 2016. Merkin perustajat kyllästyivät huonosti istuviin bikineihin sekä uimapukujen huonoon saatavuuteen kesäkauden ulkopuolella, ja päättivät itse kehittää ratkaisun asiaan. Heidän tavoitteenaan onkin luoda laadukkaita ja uniikkeja uima-asuja kohtuulliseen hintaan.
Merkin uima-asut valmistetaan Balilla pienessä perheomisteisessa tehtaassa, joka on valittu yhteistyöhön työolosuhteiden, palkkatason ja lomaoikeusien tarkan selvittämisen jälkeen. Merkin omistajat ovat vierailleet itse tehtaalla, ja he vakuuttavat tuotannon olevan eettistä ja kaukana hikipajojen huonoista olosuhteista. Tuotteet valmistetaan pienissä erissä, jotta suuria varastoja ei tarvita eikä tuotteita jää myymättä. Uusissa mallistoissa käytetään materiaalina kierrätettyä nylonia eli econylia, joka valmistetaan Italiassa merestä kerätystä muoviroskasta.
Lilja the Labelin uima-asut ovat iloisen värisiä ja suloisen retrohenkisiä, mutta valikoimista löytyy myös minimalistisempiakin malleja. Koot ulottuvat XS:stä XL:ään, ja hinnat pyörivät 80 euron ympärillä, mikä tuntuu todellakin kohtuulliselta – etenkin kun useimmat mallit ovat käännettäviä!
OHOY Swim
Suomalais–tanskalainen OHOY Swim perustettiin vuonna 2016 siitä ajatuksesta, että vaatteita ja muotia voidaan tehdä myös paremmista lähtökohdista. Merkin tavoitteena onkin luoda pohjoismaisen minimalistisia sekä vastuullisesti valmistettuja uima-asuja, joita voi käyttää niin kuivalla maalla kuin vedessäkin.
OHOY Swimillä on vahva tahto toimia ympäristön parhaaksi ja myös he käyttävät kierrätettyjä materiaaleja, pääosin econylia. Merkki tukee toiminnallaan myös hyväntekeväisyyttä ja lahjoittaa prosentin jokaisen ostetun uima-asun hinnasta Healthy Seas -järjestölle, joka auttaa puhdistamaan meriä hylätyistä kalaverkoista. Tuotteet myös testataan tarkasti laadun varmistamiseksi, ja merkin uimapukujen luvataankin olevan kaksi kertaa normaaleja uikkareita vastustuskykyisempiä kloorin sekä aurinkovoiteiden aiheuttamalle kulutukselle. Tuotteet valmistetaan pienessä perheyrityksessä Sri Lankassa merkin perustajien valvoessa tuotantoa.
Merkin uimapuvut ja bikinit ovat yksinkertaisen tyylikkäitä ja niitä löytyy useissa kauniissa väreissä. Kokovalikoima on S-XL ja hinnat noin sadan euron luokkaa.
Halla x Halla
Vastuulliset kotimaiset uimapuvut -lista ei tietenkään olisi mitään ilman Halla x Hallaa, jonka persoonalliset uima-asut nostivat vastuullisuuden uimapukumarkkinoiden kuumimmaksi trendiksi. Merkki syntyi kahden kaveruksen halusta luoda jotain uniikkia ja kestävää naisille, jotka haluavat erottua massasta ja tuntea olonsa mahtavaksi.
Vastuullisuus on alusta asti ollut tärkeä arvo Halla x Hallalle, jonka missiona on luoda ympäristöystävällisiä ja persoonallisia uima-asuja, jotka sopivat myös aktiviteetteihin, kuten joogaan, surffaamiseen ja uimiseen. Uimapuvut valmistetaan merestä kerätystä muovista valmistetusta nylonista sekä kierrätetystä polyamidista, ja merkki korostaakin, että merien suojelu on hyvin lähellä heidän sydäntään. Materiaalin lisäksi myös valmistuksen eettisyyteen kiinnitetään huomiota, ja tuotanto tapahtuukin pienessä balilaisessa tehtaassa, jonka kanssa merkki on tehnyt läheistä yhteistyötä jo vuosia.
Halla x Hallan uima-asut ovat tunnettuja rohkeista väreistään ja upeista printeistään, mutta uikkareita löytyy myös yksinkertaisemman tyylin ystäville. Suurin osa merkin uikkareista on käännettäviä, joten saat kaksi lookkia yhden hinnalla! Kokoja löytyy XS:stä XL:ään, ja hinnat pyörivät sadan euron ympärillä.
Revoel
Revoel on vuonna 2018 perustettu brändi, joka valmistaa rohkean värisiä ja graafisen minimalistisia uima-asuja. Merkin tavoitteena luoda vastuullista muotia eleganssia unohtamatta, ja tämä näkyy merkin simppelissä estetiikassa.
Vastuullisuus on yksi merkin ydinarvoista, ja tuotannossa käytetäänkin 90% kierrätettyjä materiaaleja. Uima-asut ja bikinit valmistetaan italialaisesta econylista sekä espanjalaisesta ecowavesta, joista molemmat ovat kierrätettyjä kankaita. Käytetyillä materiaaleillä on myös 100 by Oeko-tex -sertifikaatti, joka takaa ettei materiaaleissa ole käytetty haitallisia aineita. Valmistus tapahtuu käsityönä Suomessa, mikä tekee merkin tuotteista hyvin ainutlaatuisia.
Revoelin uima-asut sopivat minimalistisen tyylin ystäville, jotka pitävät pienistä yksityiskohdista ja kauniista leikkauksista. Uikkareiden ja bikineiden mallit ovat selkeitä ja värit rohkeita, mutta kaikista malleista löytyy myös musta vaihtoehto. Suurin koko valikoimassa on L, mikä on mielestäni pieni pettymys. Uimapukujen ja bikinisetin hintahaarukka osuu noin pariin sataan euroon, mutta pitää muistaa, että on kyse kotimaisesta käsityöstä!
Rumeur
Viimeisenä muttei vähäisimpänä vastuulliset kotimaiset uimapuvut -listalla on Rumeur, vuonna 2017 perustettu suomalainen brändi, joka valmistaa vastuullisten uima-asujen lisäksi myös lomavaatteita. Merkki syntyi perustajansa uteliaisuudesta maailmaa ja sen mahdollisuuksia kohtaan, ja halusta tehdä jotain erilaista.
Merkin tuotteet valmistetaan Balilla pienessä perheomisteisessa 35 työntekijän tehtaassa, jossa hyvät työolosuhteet, lomat ja toimeentulo on taattu. Kankaat painetaan ja tuotteet valmistetaan käsin pitkien paikallisten käsityöperinteiden mukaisesti, ja saaren tekstiiliteollisuus muodostuu pienistä perheyrityksistä, jotka siirtävät perinteitä sukupolvelta toiselle. Uima-asujen materiaalina käytetään econylia, jonka ansiosta muoviroska saa uuden elämän upeina uimapukuina. Merkin sivuilla myös todetaan, että econyl on perinteisiä uimapukumateriaaleja kestävämpi kloorille ja aurinkovoiteiden kemikaaleille, joten siitä valmistetut uima-asut ovat muun hyvän lisäksi myös tavallista pidempi-ikäisiä.
Rumeurin uikkarit ja bikinit ovat malleiltaan ja väreiltään minimalistisia ja tyylikkäitä, ja sopivat varmasti moneen makuun. Tällä hetkellä myynnissä on viime vuodelta jääneitä ale-tuotteita, mutta uuden malliston pitäisi olla tuloillaan. Kokovalikoima näyttää hieman suppealta (S-L),mikä on harmi. Uimapukujen ja bikinisetin normihinnat ovat noin 150 euroa, mutta alelöytöjä voi tehdä hyvinkin edullisesti!
Haluatko tutustua myös muihin vastuullisiin uimapukumerkkeihin? Kurkkaa myös tämä viime kesänä tekemäni lista!