Vastuulliset vaatemerkit – Esittelyssä lempibrändini!

Posted on

Tällä viikolla vietetään taas vaatevallankumousta – kansainvälistä suurkampanjaa, joka taistelee reilumman vaateteollisuuden puolesta. 

Koska kaikki teistä varmasti tietävät Rana Plazan romahduksesta ja muista vaateteollisuuden ikävistä epäkohdista, päätin tänä vuonna lähestyä aihetta hieman positiivisemmalta kannalta. Saarnaamisen sijaan ajattelin esitellä blogissa muutaman lempibrändini: vastuulliset vaatemerkit, jotka tekevät oman osuutensa eettisemmän, ekologisemman ja kaikin puolin reilumman muotituotannon eteen. 

Eettiset asusteet

Lovia

Absoluuttinen lempilaukkumerkkini on kotimainen Lovia, josta olen kirjoittanut laajemmin tässä postauksessa. Lovia valmistaa ajattoman tyylikkäitä designer-laukkuja ylijäämänahoista, jotka muuten joutuisivat roskiin. Laukut valmistetaan pienessä perheateljéssa Italiassa, ja jokainen laukku sisältää DNA-koodin, joka kertoo tarkat tiedot siitä, missä ja miten laukku on valmistettu. Uniikkilaukun tilaaja saa myös artesaanin videotervehdyksen laukun valmistusvaiheesta – tämä on sitä läpinäkyvää muotia!

loviacollection.com 

lovia

Terhi Pölkki 

Kun etsin uusia kenkiä, tsekkaan ensimmäisenä Terhi Pölkin minimalistisen tyylikkäät valikoimat (lisää kuvia täällä!). Pölkin kengät valmistetaan Portugalissa paikallisesta biohajoavasta kasviparkitusta nahasta, ja valmistuspaikkana toimii pieni perheomisteinen ateljé, jossa suunnittelija vierailee aktiivisesti. Terhi Pölkin tuotannossa panostetaan kestävyyteen, vastuullisuuteen ja käyttömukavuuteen, ja tuloksena on kengät, joita haluat käyttää ikuisesti!

terhipolkki.com

Terhi Polkki vastuulliset kengat

Aida Impact

Tämän hetken kiinnostavin korumerkki on ehdottomasti Aida Impact, jonka upeat korut ovat vallanneet Instagramin. Merkistä tekee erityisen se, että se tarjoaa osa-aikaista työtä maahanmuuttajaäideille, joilla on suuri riski jäädä työmarkkinoiden ulkopuolelle. Korut valmistetaan käsin italialaisesta silkistä, kotimaisista makeanveden helmistä sekä vanhoista vintagehelmistä. Aidalta voi tilata myös DIY-boxin, joka tarjoaa materiaalit korujen tekemiseen itse!

aidaimpact.com

Aida Impact vastuulliset korut

Vastuulliset vaatemerkit

Uhana Design

Ihastuttava Uhana Design on tällä hetkellä kaikkien huulilla – kiitos pääministerin ja Britti-Voguen! Uhana on tamperelainen muotiyritys, jonka tavoitteena on tehdä arjesta hauskempaa persoonallisten ja vastuullisesti valmistettujen vaatteiden avulla! Merkin vaatteet valmistetaan Suomen lisäksi Virossa, Liettuassa ja Portugalissa, ja tuotannon yhteistyökumppanit on listattu tarkasti merkin sivuilla. Uhana on myös avannut tuotteidensa taloudellista kulurakennetta läpinäkyvyyden takaamiseksi ja näyttääkseen, miksi hyvästä kannattaa maksaa!

uhanadesign.com 

vastuulliset vaatteet

Aarre Label

Uusi suosikkini vastuulliset vaatemerkit -listallani tamperelainen perheyritys Aarre Label, joka tuottaa kauniita ja mukavia arkivaatteita. Merkin vaatteet valmistetaan omassa ompelimossa Portugalissa, ja materiaalina käytetään GOTS-sertifioitua luomupuuvillaa sekä mulesing-vapaata merinovillaa. Merkin missiona on luoda vaatteita, jotka kestävät aikaa ja käyttöä, ja joita haluaa käyttää yhä uudelleen ja uudelleen. Toisin sanoen, aareita.

aarrelabel.com

Aarre Label vastuulliset vaatteet

R-Collection

Toinen tyylikkäiden arkivaatteiden aarreaitta on kajaanilainen R-Collection, joka on tunnettu collegeistaan ja anorakeistaan. Niiden lisäksi mallistoista löytyy esimerkiksi ihania neuleita ja pellavahousuja! Merkin tuotannosta 90% on Suomessa ja Virossa, loput Liettuassa, Portugalissa ja Turkissa. Myös kankaat tulevat Euroopassa, kuten myös suurin osa käytetyistä materiaaleista. Lisäksi brändi tekee jatkuvaa tuotekehitystä luomu- ja kierrätysmateriaalien osuuden lisäämiseksi vaatteiden tuotannossa.

r-collection.fi  

R-Collection vastuullinen muoti

Hálo 

Unelmieni vaatekaappiin kuuluu ehdottamasti Hálon upea juhlamekko tai -haalari – odotan vain sopivaa tilaisuutta hankkia sellaisen! Merkin vaatteet ommellaan Virossa ja Italiassa, ja materiaalit tulevat Italian lisäksi Ranskasta ja Saksasta. Hálon vaatteet ovat sesongittomia, ja vaihtuvien mallistojen sijasta valikoimaan lisäillään pikkuhiljaa uusia tuotteita vanhojen lisäksi. Tämä on kaukana pikamuodista!

halofromnorth.com 

Halo vastuulliset vaatteet

Kestävämpää nettishoppailua

Weecos

Silloin kun tarvitsen jotain, mutten tiedä, mistä sen hankkisin, suuntaan Weecosin sivuille. Weecos on vastuullinen nettikauppa, joka toimii myyntialustana lukuisille pienille eettisille ja ekologisille muoti- ja sisustusbrändeille. Sen valikoimat yhtä valtavat kuin Zalandolla konsanaan – erona se, että jokaisen yrityksen vastuullisuus on tarkasti varmistettu! Nettikaupan tuotteita voi myös hakea erilaisten vastuullisuusleimojen avulla, joten voit olla varma siitä, että ostamasi tuotteet vastaavat omia arvojasi.

weecos.com 

Weecos vastuulliset vaatemerkit

Ivalo

Toinen loistava vastuullisten vaatemerkkien kauppapaikka on Ivalo, joka lanseerasi loppuvuodesta oman vastuullisuuden viitekehyksen. Viitekehyksen avulla Ivalo arvioi sivustollaan myytävien brändien vastuullisuutta ja tarjoaa kuluttajille tietoa ostopäätösten tueksi. Minimivaatimuksen mukaan brändien tulee tuntea ainakin materiaalin alkuperä ja tuotteiden valmistusmaa, sekä huolehtia tuotannon energiatehokkuudesta ja kestävästä logistiikasta. Lisäpisteitä saa kierrätysmateriaaleista, hiilijalanjäljen määrittämisestä sekä korjauspalveluista. Valikoimissa olevat vastuulliset vaatemerkit ovat todella kiinnostavia ja tyylikkäitä pikkubrändejä, joiden vaatteita ei näy jokaisella vastaantulijalla!

ivalo.com 

Ivalo vastuulliset vaatteet

Nudge

Viimeisenä muttei vähäisempänä tällä lempibrändieni listalla on eettiseen muotiin ja luonnonkosmetiikkaan erikoistunut Nudge, jolla on nettikaupan lisäksi myös ihastuttava liike Helsingin Yrjönkadulla. Yrityksen mottona on ”Sustainable Choices & Good Mood”, ja se näkyy! Myynnissä on ihastuttavia vaatteita vastuullisilta vaatemerkeiltä, ja palvelu myymälässä on mahtava. 

nudge.fi 

Nudge vastuulliset vaatteet