Villapaidat kuntoon – 3 askeleen neulehuolto

Posted on

Koska viime aikoina on blogissa puhuttu paljon villasta ja villapaidoista, on nyt sopiva aika paneutua hetkeksi supertärkeään neulehuoltoon. Blogissa on käsitelty vaatehuoltoa jo aiemminkin, mutta tästä postauksesta saat helpot vinkit villapaidan huoltamiseen!

neulehuolto on tärkeää!
Näinä aikoina kun puhutaan paljon vaatteiden vastuullisuudesta ja kestävyydestä on tärkeää kiinnittää huomiota myös oikeanlaiseen vaatehuoltoon. Huoltamisen avulla vaatteet saa nimittäin pidettyä mahdollisimman pitkään hyvässä kunnossa, jolloin niiden käyttöikä pitenee ja käytetyistä resursseista saatava hyöty kasvaa. Näin säästämme maapalloa, kun ei koko ajan tarvitse olla ostamassa jotain uutta!

Vaatehuollosta onkin viime aikoina tullut trendikästä, ja siitä puhutaan yhä enemmän niin sosiaalisessa mediassa, blogeissa kuin muotilehdissäkin. Tämä on hienoa, sillä vaatehuollon pitäisi ehdottomasti olla yksi tiedostavan ihmisen perustaidoista!

Näin talviaikaan ajankohtaista on etenkin neulehuolto, sillä villapaidat ja neulemekot ovat ainakin itselläni jokapäiväisessä käytössä. Villa on myös loistava materiaali vaatehuollolle, sillä se on laadukas ja pitkäikäinen, ja voi oikein hoidettuna kestää pienen ikuisuuden. Päätinkin kerätä tähän blogiin helpot ja yksinkertaiset neulehuolto-ohjeet, eli vinkit siihen, miten huollat villapaitasi ja palautat nyppyisetkin neuleet nopeasti priimakuntoon!

neuleen huoltaminen on tärkeää

Neulehuolto 1-2-3:

  1. Harjaa

Neulehuolto kannattaa aloittaa harjaamalla neule varovaisesti läpi hellävaraisen vaateharjan avulla. Harjauksen ajaksi neule on hyvä asetella tasaisesti joko pöydälle tai vaikkapa suuren ja napakan tyynyn päälle, jonka avulla harjaaminen käy helposti. Toista kättä kannattaa käyttää toimenpiteessä ”tukikätenä”, jonka avulla pidät neuleen paikallaan käsittelyn ajan. Neuleen harjaus on hyvä tehdä ylhäältä alas osio kerrallaan, tarvittaessa myös sisäpuolelta.

Hot tip: Jos neuleessa ikäviä tuoksuja, kannattaa se jättää pariksi päiväksi pakastimeen ennen neulehuoltoa! Tahrat puolestaan kannattaa poistaa paikallisesti esimerkiksi Marseille- tai sappisaippuan avulla. Mikäli koko neule kaipaa pesua, kannattaa sekin tehdä ennen neulehuoltoa, jotta saat parhaan hyödyn irti työstäsi!

  1. Poista nukka

Mikäli vaatteeseen jää harjauksen jälkeen vielä häiritseviä nyppyjä tai takkuja, voidaan neulehuolto täydentää vielä nukanpoistolla. Häiritsevät nypyt on helppo poistaa joko nukkakiven tai -kamman avulla, joilla nyppyistä kohtaa kammataan hellävaraisesti silmukoiden suuntaisesti. Nukkakivi sopii paremmin pörröisille neuleille, kun taas kampaa kannattaa käyttää esimerkiksi merinolle ja kashmirille. Myös tässä kannattaa käyttää apuna tyynyä sekä neuleen pintaa napakoittavaa tukikättä, sekä hellää ja varovaista otetta!

Psst: Nukan poisto saattaa kuluttaa neuletta, joten se kannattaa tehdä vain erityisen kuluneille alueille. Muista myös viimeistellä nukanpoisto kevyellä harjauksella, jotta saat poistettua irronneet kuidut neuleesta!

  1. Höyrytä

Höyryttäminen on olennainen osa neulehuoltoa, sillä kuuma ja kostea höyry auttaa puhdistamaan neuletta. Se myös silottaa mahdolliset rypyt ja painaumat, ja viimeistelee neuleen pinnan harjauksen jälkeen. Höyrytyksen jälkeen on tärkeää antaa neuleen kuivua kunnolla ja tarvittaessa vaikka tulettaa se ulkoilmassa!

Kun neule on täysin kuivunut, se voidaan viikata siististi ja nostaa hyllylle säilytykseen. Ikävien vieraiden torjumiseksi vaatekaappiin on hyvä laittaa joko laventelipussukka tai punaseetripuun paloja, jotka karkottavat tuholaisia pois rakkaiden neuleiden luota. Mikäli tuholaiset ovat ongelma tai haluat säilyttää neuletta esimerkiksi kesän yli, voi sen pakata siististi vaikkapa minigrip-pussiin tai suljettavaan muovilaatikkoon. Tällöin on kuitenkin erityisen tärkeää varmistaa, että säilöttävä neule on puhdas ja kuiva!

Neuleen huoltamisessa tarvittavat välineet:

Vaateharja: Paras vaateharja neulehuoltoon on Kentin pehmeä vaateharja, joka sopii niin hienoille kuin pörröisillekin neuleille. Itselläni on tällä hetkellä käytössä Kentin perusharja, joka toimii myös hyvin, mutta vaatii hieman hellempää otetta.

Vaateharjan puhdistuskampa: Neulehuolto on pölyistä hommaa, ja käsittelyn jälkeen vaateharja saattaa olla täynnä villapölyä. Tällöin kannattaa ottaa avuksi näppärä vaateharjan puhdistuskampa, jolla saat pienimmätkin nukat poistettua harjasta, etkä levitä niitä neuleesta toiseen.

Nukkakampa ja -kivi: Arela Studion kashmirkampa on palvellut minua ja neuleitani hyvin jo monta vuotta. Seuraavaksi ostoslistalla on nukkakivi, jolla myös karkeammat neuleet nypyttömiksi!

Punaseetripalat: Punaseetri suojelee villaneuleita tuholaisilta. Näitä renkaita voi joko ripustaa roikkumaan vaatekaappiin tai asetella hyllyjen reunoille (kannattaa kuitenkin varmuuden vuoksi välttää kosketusta vaatteiden kanssa).

Toivottavasti saat näillä vinkeillä pidettyä lempineuleesi hyvässä kunnossa!