Vaatevallankumous on täällä – liity mukaan!

Posted on

Kuusi vuotta sitten tapahtui jotain, millä on ollut yllättävän – muttei kuitenkaan vielä tarpeeksi – suuri merkitys nykyaikaisessa muotiteollisuudessa. Kahdeksankerroksinen tehdasrakennus romahti Bangladeshin pääkaupungisss Dhakassa surmaten alleen yli 1000 vaateteollisuuden työntekijää ja loukaten 2500 muuta. Vaikka tämä järkyttävä tapaus ei valitettavasti ollut ainutlaatuinen, se herätti ainakin hetkeksi niin vaateteollisuuden kuin kuluttajatkin miettimään tapojaan. 

Vaatevallankumous

Onnettomuuden jälkeen muutoksia on pantu alulle ja mikä tärkeintä, ihmisten tietoisuus muodin epäkohdista on kasvanut huomattavasti. Muodin eettisyys on yhä useammin otsikoissa, vaikka edelleenkään uutiset eivät usein ole kovin iloista luettavaa – myöskään kotimaisen designin osalta. Viimeisten viikkojen aikana olemme saanut kuulla esimerkiksi Balmuirin sisustusnahkatuotteiden epäilyttävistä valmistusolosuhteista sekä Eetti ry:n tekemästä suomalaisten brändien Rank a Brand -listauksesta, jonka tulokset eivät olleet järin mairittelevia.

Tärkeintä kuitenkin on, että asioista puhutaan – niin saadaan luotua painetta brändeille sekä välitettyä viesti, että kuluttajat ovat kiinnostuneita eettisistä ja ekologisista vaihtoehdoista. Tähän pyrkii myös Bangladeshin tehdasonnettomuuden jälkimainingeissa syntynyt Vaatevallankumous (eng. Fashion Revolution), joka kampanjoi sen puolesta, että eettisestä muodista tulisi standardi, ei pelkkä poikkeus.

Siis kysy ja kommentoi rohkeasti, sekä suosi merkkejä, joiden vastuullisuuteen voit luottaa. Niin aion minäkin tehdä täällä blogissani, jonka perustin puhumaan eettisen muodin sekä vastuullisen elämän puolesta. Mahtavaa, että olet löytänyt tänne mukaan!

Haluatko osallistua Vaatevallankumous-kampanjaan? Toimi näin!

1. OTA KUVA vaatteestasi (ja itsestäsi) ja jaa se sosiaalisessa mediassa, esim. Instagramissa. Tägää vaatteesi merkki postaukseen ja kysy #whomademyclothes. Esim. näin: “Tämä takki on ollut luottotakkini jo kahden talven ajan, mutta #whomademyclothes @zara.”

Käytä julkaisussa myös kampanjan hashtageja #Fashionrevolution ja #Vaatevallankumous. Voit tulostaa tästä itsellesi Who Made My Clothes -kyltin.

2. HAASTA MYÖS KAVERISI osallistumaan ja ottamaan itsestään #whomademyclothes-kuvia. Voitte ottaa myös yhteiskuvan.

3. TUTUSTU KAMPANJAN MATERIAALEIHIN. Voit jakaa niitä vapaasti omissa kanavissasi.

4. OSALLISTU TAPAHTUMIIN, joita järjestetään ympäri Suomea! Listan Suomen tapahtumista löydät alempaa tältä sivulta.

5. KEKSI JOTAIN IHAN MUUTA. Järjestä esimerkiksi oma tapahtuma tai kerro lempivaatteesi tarina. Lue lisää ja ota vinkkejä Tekijän oppaasta.

Ohjeet ja artikkelin kuva Vaatevallankumous-sivustolta.